Arhiva

Zbog čega je važno djecu (i) kazališnom predstavom poučavati lijepom ponašanju? I ne samo lijepom, nego i suosjećajnom i onom koje iskazuje poštovanje i prihvaćanje drugog i drugačijeg. Jer je u toj ranoj dobi najučinkovitije uspostavljati i oblikovati životne vrijednosti. Kasniji pokušaji daju mnogo slabije rezultate. Jer uobičajeno upozoravanje i opominjanje djece često više stvara otpor prema uputama nego što motivira na takvo ponašanje. Upute i pravila lijepog ponašanja iskazane kroz umjetničke metafore na zaigran i interaktivan način djecu mnogo više potiče na promišljanje i usvajanje takvog ponašanja. Predstava klasičnim bontonskim uputama dodaje i higijenske navike, ali i potiče otvorenost i suosjećanje za one s posebnim potrebama, te osobnu odgovornost za brigu o prirodi i odnosima s vršnjacima i drugim ljudima, a dodaje i ponešto o komuniciranju suvremenim elektronskim putovima i time ona prerasta svoj naziv i postaje svojevrsna orijentacija ili skup uputa za snalaženje u svijetu ka kojem djeca odrastaju.


Jasenka Pregrad, psiholog


Specifičnost i posebna kvaliteta ove predstave, osim u načinu na koji je tekst napisan, interaktivnoj prirodi predstave, umjetničkom i produkcijskom timu koji je stvorio, leži velikim dijelom u njezinoj društvenoj korisnosti i doprinosu odgoju djece. Brojni su razlozi za ovu važnu koprodukciju. Predstava, osim što se bavi općim pravilima lijepog ponašanja, bavi se i društveno osviještenim temama s kojima dijete te dobi treba biti upoznato u smislu poštivanja društva i prirode koja ga okružuje. Posebice važan dio čini edukacija i sprječavanje nasilja među djecom, skrećući pozornost na ovu pojavu u suvremenom svijetu već u najranijoj dobi, ovaj projekt se pridružuje ranije započetim sličnim misijama koje su uspješno provedene u osnovnim i srednjim školama Hrvatske i Europe danas. Bonton ili Kako pristojno provesti dan podiže i svijest djeteta o sve većoj važnosti komunikacija danas. Skretanje pozornosti i edukacija djece na prednosti, ali i na opasnosti, važan je zadatak javnih ustanova, pa tako i nas čije je temeljno sredstvo umjetnost. Iz brojnih ovih razloga, radujemo se pozvati svu djecu i odrasle, da zajedno učimo ili jednostavno podsjetimo se na lijepo ponašanje i siguran suživot, kroz jednu poučnu, zabavnu, blisku nam i utjecajnu moć: kroz čaroliju kazališne umjetnosti.


umjetnički voditelji Kazališta Bembo,
Željko Zorica i Kristijan Ugrina

ravnatelj Zagrebačkog kazališta lutaka,
Nikola Ćubela


Kazališna predstava „Bonton ili Kako pristojno provesti dan“ namijenjena je prvenstveno djeci koja trebaju krenuti u školu, te onima koji su u školi već jednu, dvije ili tri godine. Namijenjena je i svim ostalim uzrastima. Svakome tko želi podsjetiti sebe i drugoga na pravila lijepog ponašanja, na radost suživota te sve što nam je činiti kako bismo pokazali svojoj okolini poštovanje, osjećaj za potrebe prirode i ljudi, sličnih i različitih od sebe, posebice onih kojima je naša podrška važna, često neophodna. Jedan glumac, ne bilo koji, autor teksta i jedan od autora predstave, Kristijan Ugrina, djeci poznatiji kao Kiki, vodit će nas kroz svijet pravila lijepog ponašanja. Duhovito, poučno, nadasve dinamično i interesantno, pružit će ruku svima koji žele učiti, družiti se, uvažavati pravila, te u suvremenom svijetu znati kako zaštiti sebe i drugoga, kao i prirodu čiji su dio. Predstava čini vidljivim kako su lekcije i napori mali, a rezultati, zadovoljstvo lijepog ponašanja i radosti suživota lako mogući, i najvažnije: veliki.

Kristijan Ugrina, umjetnik je nedvojbeno visokih kvaliteta rada s djecom i za djecu. Obilježio je početke interaktivnih dječjih emisija i u sjećanju mnoge djece sinonim je za jednog od najosebujnijih dječjih voditelja-animatora u novijoj povijesti Hrvatske Televizije. Kiki je, između ostalog, osnivač kazališta gluhih i nagluhih osoba „Dlan“, kao i dječjeg festivala kazališnog stvaralaštva „Macić“ u Starom Gradu na Hvaru. Kiki i djeca vole se, čuju i poštuju. Tako, ovaj projekt rezultat je ne samo talenta, nego i poštovanja i razumijevanja za djecu i njihov osobni razvoj...


Tatjana Aćimović, producentica