Arhiva

PREDSTAVA


BEMBO I PRIJATELJI PROTIV MINA

Predstava je osmišljena kao edukacijsko-zabavni kolaž glazbenih, pantomimskih, plesnih i glumačkih točaka kroz koje se djeca educiraju o sigurnom ponašanju u blizini minske opasnosti. Tijekom predstave koja traje oko 40 minuta, u nekim dijelovima sudjeluje i publika. U predstavi igraju dobri dječak iz svemira Bembo (Slaven Juriša) i njegovi prijatelji: Ivanka Štrebsa (pjevačica Ivanka Mazurkijević), Kikijus (glumac Kristijan Kiki Ugrina) i Zuz (plesačica Ivana Pavlović).

Susret Bemba i prijatelja osmislio multimedijalni umjetnik Željko Zorica (1957. – 2013.) sa suradnicima, a premijerno je izvedena u Zagrebu u svibnju 2005. Željko ju je opisao kao: „edukacijsko-zabavni šareni kolač koji reda glazbene biskvite, pantomimsku filu, plesnu čokoladu i i glumačku vaniliju. Tijekom klopanja, u nekim njenim dijelovima sudjeluju i mali i veeeliki kušači“.

U proljeće 2008. godine predstava igrana šezdesetak puta diljem Hrvatske, najčešće u područjima zagađenim minama. Ove smo godine odlučili obnoviti je, te povezati s projektom Znam, ne bojim se! Udruge Bembo koji se bavi edukacijom djece o minsko-eksplozivnoj opasnosti.


TKO SU PRIJATELJI?

Ivanka Mazurkijević pjevačica izuzetna glasa koji je školovala u Berlinu i grupi Stampedo. Još dok je bila mala sviuckala je gitaru a danas kad može dosegnuti tipke uči svirati pravi glasovir. Zibajući se svijetom naučila je češki i njemački a engleski, engleski svi znamo.

Kristijan Ugrina glumac sa završenom Akademijom dramske umjetnosti, član je Zagrebačkog kazališta mladih i poznati dobrotvorac. Sudjelovao je u sve i sva lutkarskih i dječjih predstava tako da mu je narasla duuuuuga kosa. Radi i sa Udrugom za kazalište, vizualnu umjetnost i kulturu gluhih i nagluhih pa zna znakovni jezik.

Slaven Juriša u Pragu, odmah do Karlovog mosta,1993. završava studij neverbalnog kazališta kod Ladislava Fijalke i Ctibora Turbe. Sjajan je sportaš s nevidljivim reketima, loptama, tanjurima... Jurca po televizijskim studijima i kazališnim daskama.

Ivana Pavlović mlada je psihologinja koja obožava ples. Sa svojim prijateljicama, plesačicama i koreografkinjama stvara zanimljive plesne predstave, glumi, a čak i pjeva.


LINKOVI